Félévértékelő sajtóreggeli a Török-Magyar Kulturális Évad keretében

2024, jún 5 | PR és Kommunikáció

Június 4-én a Pasa Café volt a helyszíne a Török-Magyar Kulturális Évad félévzáró sajtóreggelijének, ahol betekintést nyerhettünk az évad eddigi eseményeibe, egy fantasztikus, autentikus török reggeli elfogyasztása mellett.

A diplomáciai kapcsolatok századik évfordulója alkalmából Magyarország és Törökország közösen rendezi meg a Török-Magyar Kulturális Évadot 2024-ben. A programsorozat 2023. december 18-án indult, és egy teljes éven át mindkét országban száz-száz művészeti és tudományos eseményre kerül sor ennek keretén belül, bemutatva a két nemzet kultúráját egymás országaiban.

Június 4-én a Pasa Café adott otthont a félévzáró sajtóreggelinek, ahol Gülşen KARANİS EKŞİOĞLU, Törökország budapesti nagykövete és Osman Can Ürel, a GoTurkey Törökország Kulturális és Turisztikai tanácsadója tartottak előadást. A rendezvényen bemutatták a kulturális évad eddig megvalósult programjait, miközben török reggelit és különlegességeket szolgáltak fel a vendégek részére. A sajtóreggeli a június 2-i világreggelivel egybekötött eseményhez kapcsolódott.

A Török-Magyar Kulturális Évad célja, hogy bemutassa Törökország gazdag kulturális örökségét Magyarországnak a rendezvények sokszínűségén és mélységén keresztül. Az elmúlt fél év során számos különféle művészeti ág török képviselői érkeztek már hazánkba. A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium a budapesti Török Nagykövetséggel együttműködve 2024. június 4-ig, a félévértékelő ünnepségig mintegy 70 eseményt bonyolított már le Magyarországon. Ezeken a különleges rendezvényeken több mint 400 török kulturális és művészeti szakember vett részt.

A rangos kulturális, művészeti, történelmi és irodalmi események több ezer magyar látogatót vonzottak Budapest neves helyszíneire: MÜPA, Nemzeti Múzeum, Nemzeti Könyvtár, Nemzeti Színház, Nemzeti Táncszínház, Kulturális Örökség Háza és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Ezenkívül olyan városok is otthont adnak a Török-Magyar Kulturális Évad eseményeinek, mint Tata, Szeged, Veszprém, Pécs, Debrecen, Szigetvár, Miskolc, Győr és Bugac. Így az ország bármely pontján élő közönségnek lehetősége van eljutni egy-egy eseményre, és ezáltal közelebbről megismerni a török kultúra és művészet kimagasló alkotásait. Magyarország kulturális és művészeti programjai pedig Törökország neves helyszínein kerülnek megrendezésre, mint például az isztambuli Atatürk Kulturális Központban és az ankarai Elnöki Szimfonikus Zenekari Teremben.

A Magyarországon tartott események közül kiemelkedik a Güldestan és a Dance Adrenaline előadása, a Taş Tepeler régészeti szeminárium, az Allegra Ensemble koncertjei, a Yunus Said a Word koncert, a Turkish Harp: Şirin Pancaroğlu koncert, Tutu Aydınoglu: A szultán elveszett zongorája című koncertje, Büşra Kayıkçı: Duna című koncertje, valamint a török férfi labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzése Magyarországgal a kulturális év alkalmából.

A budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központ által szervezett irodalmi és történelmi előadások, valamint a hagyományos török kézműves tanfolyamok is nagy népszerűségnek örvendtek a magyar érdeklődők körében. Júniusban Pécsett és Budapesten rendezik meg a Sema ünnepségeket, ahol a következő előadásokkal találkozhat a közönség: A DERVISEK TÁNCA című előadással Pécsen június 8-án, szombaton 19:00 órakor a Pécsi Nemzeti Színházban, valamint Budapesten június 10-én, hétfőn 19:00 órakor a Nemzeti Táncszínházban. A győri Nemzetközi Táncfesztiválon pedig idén Törökország lesz a vendégország. Június 19-én az Ankarai Állami Modern Táncegyüttes egy látványos Anatóliai mesével mutatkozik be a magyar közönségnek. A tervek szerint a Török-Magyar Kölcsönös Kulturális Évad záró ceremóniáját 2024. december 18-án tartják az isztambuli Atatürk Kulturális Központ Török Telekom Operaházában, egy nagyszabású előadással.